LAB Visuaalisen Viestinnän Muotoilu Ennakkotehtävät 2025

LAB Muotoiluinstituutin ennakkotehtävät 2024 on nyt julkaistu! Tästä postauksesta löydät opettajan analyysit Visuaalisen Viestinnän Muotoilun ennakkotehtävistä. Ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston vastaava opettaja, Taiteen maisteri ja yliopistopedagogi Eeva Jokinen!

Tämän vuoden visuaalisen viestinnän muotoilun ennakkotehtävissä tärkeintä on ideointikyky. Näytä tehtävissä omaa persoonallista ajattelutapaasi. Etsi uusia ratkaisuja ja kerro tarinoita!

Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjeisiin LAB:in sivuilla!

LAB Visuaalisen Viestinnän Muotoilun Ennakkotehtävät 2025

1. Kesannon kulttuurifestivaali

Suunnittele Kesannon kulttuurifestivaalille visuaalinen ilme ja tapahtumamateriaalit

Tarvittavat osat
A. Tapahtumajuliste
B. Slogan
C. Nimilappu
D. Kaksipuoleinen käsiohjelma

A. TAPAHTUMAJULISTE

Julisteen koko on A3.

Huomioi, että saat editoida alla annettua sisältöä, niin kauan kun samat tiedot ovat luettavissa materiaalistasi.

Julisteeseen tarvittavat tiedot:
Tapahtuman nimi: Kesannon kulttuurifestivaali
Keksimäsi slogan
Ajankohta: 5.–6.7.2025
Aukioloajat: Kello 10–18
Nettisivut: www.kesannonkulttuurifestivaalit.fi
Tapahtuman sijainti:
Sopenkorvenkatu 9,
15800 Lahti

B: SLOGAN

Keksi festivaalille slogan, kuten esimerkiksi ”Kesä ilman kulttuuria on kurja!” Huomioi, että sloganin tulee olla tarpeeksi avoin kaikille eri osallistujille, eikä poissulkeva.

C. NIMILAPPU

Nimilapun koko ja muoto on vapaa.

Nimilappuun tarvittavat tiedot:
Henkilön nimi ja titteli (Esimerkiksi Antti Väisänen, katutaiteilija, tai Ivar Skurk, myyjä.)

D. KÄSIOHJELMA

Kaksipuolinen käsiohjelma, koko vapaa.

HUOM! Lue tarkemmat käsiohjelman sisältöön liittyvät ohjeet LAB:in sivuilla!

Opettaja Eevan kommentit

Ensimmäinen tehtävä on varsin laaja. Tehtäväkokonaisuudessa pyydetään suunnittelemaan Kesannon kulttuurifestivaalien visuaalinen ilme ja tapahtumamateriaaleja. Tapahtumamateriaaleja on mm. Juliste, slogan, nimilappu, sekä kaksipuoleinen käsiohjelma, johon on annettu esimerkkinä sisältöä joka ohjelmassa tulee olla, mm. tapahtuma-alueen kartta.

Tämä on tyypillinen visuaalisen viestinnän tehtävä, jossa on annettu aihe jolle suunnitellaan ensin tapahtuman henkeä ja arvoja viestivä visuaalinen ilme, ja sitten sovelletaan ilmettä erilaisiin materiaaleihin. Tehtävänanto on muuten varsin vapaa, joten esimerkiksi slogania voi näyttää eri puolilla tapahtuman materiaaleja, ja vaikka logoa ei ole erikseen pyydetty, voi sellaisen suunnitteleminen auttaa pitämään visuaalista ilmettä yhtenäisenä. 

Visuaalinen ilme koostuu valituista väreistä, kuvallisista elementeistä, taitosta ja kirjasintyypeistä ja sen pitäisi olla tunnistettava yli kaiken markkinointimateriaalin. Ilme voi kuitenkin olla dynaaminen, eli sitä ei tarvitse leimasinmaisesti toistaa samanlaisena jokaisessa kohteessa, vaan se voi muuntua eri alustoille pysyen kuitenkin tunnistettavana. Tärkeää on, että ilme on niin yhtenäinen, että kokonaisuus pysyy hallittuna. Toteutuksen tekniikka on vapaa, joten kannattaa hyödyntää vahvuuksiasi, oli se sitten käsin tai digitaalisesti tekemällä.

LAB Ammattikorkeakoulu, Lahti

2. Portfolio

Tehtävä: Koosta portfolio, joka monipuolisesti esittelee visuaalista maailmaasi ja näkemystäsi. Kirjoita lyhyet kuvaukset esittelemistäsi esimerkeistä.

Toteutus: Koosta 5-sivuinen portfolio.

Arviointi: Visuaalinen näkemys ja persoonallisuus, laatu, esitystapa, sanallistaminen.

Palautusmuoto: pdf-tiedosto

Opettaja Eevan kommentit

Omien töiden esittely eli portfolio on toistunut LAB:in ennakkotehtävänä jo monena vuonna. Portfoliolla voit näyttää tiiviissä muodossa omaa osaamistasi sekä kiinnostuksen kohteitasi. Hyvä portfolio on selkeästi luettava, looginen ja selkeä. Tässä portfoliossa saa lyhyesti kertoa töistä ja ajatusprosessista töiden takana tekstillä, mutta pidä tämä kuitenkin mahdollisimman tiiviinä. Luota siihen, että katsoja osaa lukea kuvaa, kunhan tietää, mitä tarkoitusta varten se on tehty. Valitse portfolioon parhaat työsi! Pyri kuitenkin näyttämään laajaa osaamista, eli älä valitse vain yhdellä tyylillä tai tekniikalla tehtyjä töitä mukaan. Luota siihen, että yhtenäinen oma tyyli kyllä välittyy, vaikka olisi tehnyt kuvia hyvin erilaisiin käyttötarkoituksiin. Koska olet hakemassa visuaalisen viestinnän alalle, voi olla hyvä jos edes joku valituista teoksista liittyisi jotenkin alan laajaan toimintaympäristöön.

3. Motivaatiokirje

Tehtävä: Kirjoita max sivun mittainen motivaatiokirje, jossa kerrot miksi haluat opiskella visuaalista viestintää.

Toteutus: 1 sivu

Arviointi: Motivaatio, ilmaisukyky ja sanallistaminen

Palautusmuoto: pdf-tiedosto

Opettaja Eevan kommentit

Kolmas tehtävä on motivaatiokirje, joka antaa hakijalle mahdollisuuden kertoa itsestään, kiinnostuksen kohteistaan ja soveltuvuudestaan alalle. Tehtävällä testataan hakijan tietämystä tulevasta alastaan sekä sitä, mitä hakija tulevaisuuden ammatiltaan hakee. Kirjoitusprosessi kannattaa aloittaa pohtimalla, mikä alassa itseä kiinnostaa ja miksi haluaisit oppia alasta lisää. Motivaatiokirjeen tarkoituksena on hahmottaa, millaisena hakija näkee oman roolinsa tulevaisuudessa: millaista työtä hän haluaisi tehdä, millaisia ideoita hän toisi alalle ja kuinka selkeä kuva hakijalla on tulevista työtehtävistään. 

Luovien alojen hakukohteet ja Ennakkotehtävät 2025

LAB Ammattikorkeakoulun lisäksi moni muu taidealojen hakukohde sisältää valintaa karsivat ennakkotehtävät. Tarjoammekin useista näistä yksilöidyt analyysit helpottamaan tehtävien tekoa! Klikkaa alta itsesi muiden hakukohteiden tietoihin, sekä vuoden 2025 analyyseihin

LAB Tuotemuotoilu Ennakkotehtävät 2025

LAB Muotoiluinstituutin ennakkotehtävät 2025 on nyt julkaistu! Tästä postauksesta löydät opettajan analyysit Tuotemuotoilun ennakkotehtävistä. Ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston vastaava opettaja, Taiteen maisteri ja Yliopistopedagogi Eeva Jokinen!

Vuoden 2025 tuotemuotoilun ennakkotehtävät ovat hyvin samankaltaiset kuin edellisinäkin vuosina,  poikkeuksena että tehtäviä on vain yksi aikaisemman kolmen sijaan. Tehtävässä mitataan kykyä eritellä syitä oman kiinnostuksen takana, sekä ideointikykyä jolla tekisit tuotteesta entistäkin paremman.

Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjeisiin LAB:in sivuilla!

LAB Tuotemuotoilu Ennakkotehtävät 2024

TEHTÄVÄ: Hyvä tuote

Valitse käyttämistäsi esineistä tai tuotteista kaksi (2) esimerkkiä, joihin olet mieltynyt ja jotka ovat sinulle tärkeitä.

A) Ota valinnoistasi erilliset valokuvat.

Tallenna kuvatiedostot JPG-tiedostomuotoon ja nimeä tiedostot seuraavasti: sukunimesi_etunimesi_tuote1.jpg ja sukunimesi_etunimesi_tuote2.jpg

B) Vastaa molempien kuvien osalta seuraaviin kolmeen kysymykseen:

  1. Miksi valitsit kyseisen tuotteen?
  2. Mikä sinua miellyttää tuotteessa ja sen käytössä?
  3. Miten parantaisit tuotteen ominaisuuksia tai sen muotoilua?

Tallenna vastauksesi PDF-tiedostomuotoon ja nimeä tiedosto seuraavasti: sukunimesi_etunimesi_vastaukset.pdf

C) Piirrä parannusehdotuksesi molemmista tuotteista erillisille A4 kokoisille paperiarkeille. Valokuvaa lopuksi molemmat piirroksesi erikseen.

Tallenna kuvatiedostot JPG-tiedostomuotoon ja nimeä tiedostot seuraavasti: sukunimesi_etunimesi_piirros1.jpg ja sukunimesi_etunimesi_piirros2.jpg

Palautettava aineisto

  • Kuvatiedosto: sukunimesi_etunimesi_tuote1.jpg
  • Kuvatiedosto: sukunimesi_etunimesi_tuote2.jpg
  • PDF-tiedosto: sukunimesi_etunimesi_vastaukset.pdf
  • Kuvatiedosto: sukunimesi_etunimesi_piirros1.jpg
  • Kuvatiedosto: sukunimesi_etunimesi_piirros2.jpg

Menetelmät ja työvälineet: Työvälineet sekä piirustus- ja väritystekniikka valittavissa vapaasti.

Arviointiperusteet: Analysointi- ja ideointikyky sekä ilmaisutaito.

LAB Ammattikorkeakoulu, Lahti

Opettaja Eevan kommentit

Tämän vuoden tehtävässä pyydetään miettimään millaisia tuotteita käytät jokapäiväisessä elämässäsi ja mitkä kaksi tuotetta ovat sinulle erityisen mieluisia, tai mielestäsi toimivia ja hyviä. Tehtävässä mitataan kykyä eritellä syitä oman kiinnostuksen takana, sekä ideointikykyä jolla tekisit tuotteesta entistäkin paremman. Tuotesuunnittelun maailmassa harvoin keksitään täysin uusia, ennennäkemättömiä tuotteita, vaan lähes kaikki on muunnelmia tai kehitysversioita jo aikaisemminkin olemassa olevista tuotteista. Tuotteiden evoluutio on hyvin näkyvissä esimerkiksi puhelimissa, joiden perustoiminto on pysynyt hyvin samana jo yli 150 vuotta. Teknologia on muuttunut ja uusia toimintoja on tullut puhumisen kylkeen, mutta silti korvalla on kaiutin ja suun edessä mikrofoni, ja näitä yhdistää kädessä pidettävä runko. 

Tehtävän käyttäjänä ja siten kohderyhmänä olet tavallaan sinä itse, koska voit kuvien valinnalla kertoa myös mikä teollisen muotoilun alalla tai persoonana sinua tällä hetkellä kiinnostaa. Annetut kysymykset ohjaa hyvin analyysiä, mutta perustele mielipiteesi, eli vastaa mielessäsi aina myös kysymykseen miksi: jos pidät tuotetta hienona, vastaa miksi se on mielestäsi hieno. Jos tuote on mielestäsi käytännöllinen, kerro miksi se on sellainen. Kannattaa myös miettiä, onko esimerkiksi puhelin, jota kaikki varmasti käytämme paljon ja se on meille mieleinen kommunikoinnin väline, kuitenkaan se paras valinta, koska voisi olettaa että aika moni voisi valita puhelimen. Millaiset esineet ovat mielestäsi muotoilullisesti kiinnostavia, käytännöllisiä, ja kenties myös kauniita? Mieti, mitä esinevalinnat kertoo sinusta tulevana muotoilijana ja muotoilualalle hakevana henkilönä.

Esineistä pyydetään myös tekemään kuvat joissa olet miettinyt tuotteisiin jonkin parannusehdotuksen. Se voi myös ohjata esinevalintaasi. Onko elämässäsi tuote, jota käytät paljon, mutta joka ei aivan toimi kunnolla, tai ehkä jossain käyttötilanteessa toivoisit että se toimisi eri tavalla? Nyt on tilaisuutesi esittää, miten sitä voisi kehittää niin että se toimisi entistä paremmin. Kahden esineen kohdalla voit valita myös hieman erilaisia haasteita, jotta pääset esittämään erilaisia parannusehdotuksia. Ne voi olla toiminnallisia, visuaalisia tai näiden yhdistelmiä. Kahden eri kuvan avulla voit myös esittää monipuolisesti esitysteknisiä taitojasi. Pohdi, haluatko esittää eri kuvat eri tekniikoilla, vai valitsetko yhtenäisen tyylin. Kannattaa tutustua muotoilutuotteiden kuvaamisen tapoihin, esimerkiksi skissi- ja rendaustekniikoihin  ja pohtia esityksesi visuaalisuutta siitä näkökulmasta, miten muotoilijat itse esittävät ideoitaan. Selkeät ja havainnolliset esityskuvat ovat tärkeitä, koska tehtävän arviointiperusteet painottuu osin esitystaitoon. Kolmiulotteisuus, mittasuhteet ja perspektiivin käyttö kannattaa siis ottaa piirroksissa huomioon. Kannattaa kuitenkin valita itsellesi ominainen ja luonteva esitystekniikka, jonka avulla voit esittää omia vahvuuksiasi. Koska digitaaliset tekniikat ovat myös sallittuja, voit piirtää myös ipadilla tai piirtoalustan avulla. Sommittele esityksesi paperille riittävän isona, ja muista että kuvaan voi lisätä hieman tekstiä esim. Osoittamaan jotain teknistä yksityiskohtaa, jos se on ideasi kannalta tarpeellista. 

LAB Ammattikorkeakoulu, Lahti

Luovien alojen hakukohteet ja Ennakkotehtävät 2025

LAB Ammattikorkeakoulun lisäksi moni muu taidealojen hakukohde sisältää valintaa karsivat ennakkotehtävät. Tarjoammekin useista näistä yksilöidyt analyysit helpottamaan tehtävien tekoa! Klikkaa alta itsesi muiden hakukohteiden tietoihin, sekä vuoden 2024 analyyseihin

LAB Puettava Muotoilu Ennakkotehtävät 2025

LAB Ammattikorkeakoulun ennakkotehtävät 2025 on nyt julkaistu! Tästä postauksesta löydät opettajan analyysit Puettavan Muotoilun ennakkotehtävistä. Ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston opettaja, Vaatesuunnittelija, Taiteen maisteri ja palkittu neulesuunnittelija, Juha Vehmaanperä!

Tänä vuonna puettavan muotoilun tehtävissä haetaan mm. kekseliäisyyttä, omaperäisyyttä ja yllätyksellisyyttä. Tehtävätyypeissä testataan materiaalin ymmärrystä, piirustustaitoa, asiakaslähtöistä suunnittelua sekä funktionaalisen vaatesuunnittelun taitoja. Vastaavanlaiset tehtävät ovat olleet tyypillisiä aiemmissakin ennakkotehtävissä.

Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjesiin LAB:in sivuilla!

LAB Puettava Muotoilu Ennakkotehtävät 2025

1.  Valmista itsellesi päähine/pääkoriste ja ota selfie-kuvat

Toteutus:

valitse kaksi materiaalia: 1 tekstiili ja 1 vapaavalintainen. Käytä arkisia kotoa löytyviä materiaaleja. Valmista niistä itsellesi tyyliisi sopiva päähine/pääkoriste, valmistustekniikka vapaa. Kasvojen pitää näkyä.

Valokuvaa älypuhelimella, tabletilla tai kameralla hyvälaatuinen kuva edestä, sivusta ja takaa. Takakuvan voi ottaa joku muu. Kuvat pystysuuntaan. Liitä kuvat vierekkäin yhdeksi kokonaisuudeksi ja palauta se

Arviointiperusteet:

Muotoilu, materiaalien sopivuus tuotteeseen, persoonallisuus, työnjälki

Opettaja Juhan kommentit

Tehtävässä testataan kolmiulotteisen esineen suunnittelutaitoa päähineen/pääkoristeen muodossa. Materiaalina saa käyttää kahta erilaista materiaalia yksi tekstiilimateriaali ja toinen vapaavalintainen. Materiaaleiksi pyydetään arkisia kotoa löytyviä materiaaleja. Erilaisten materiaalien kerääminen ja testaaminen laajalti vahvistaa ajatusta siitä mikä materiaali voisi toimia parhaiten.

Pääkoristeita pystyy tekemään lukuisin eri tekniikoin: ompelemalla, neulomalla, virkkaamalla ja miksei myös rakentelemalla. Suunnittelun voi aloittaa ihan paperisista mock-upeista/prototyypeistä, joiden avulla voi testata eri muotoisia päähineitä. Mock-upista saa helposti leikattua kaavat lopullisen päähineen tekemiseen. Työtä kuvatessa on hyvä etsiä paikka, jossa on riittävästi valoa. Luonnon valossa saa usein parhaat kuvat. Kiinnitä huomiota myös taustan yksinkertaisuuteen, jotta se ei vie huomiota työltä.

Arviointiperusteissa korostuu työnjälki eli siisteys sekä materiaalin sopivuus tuotteessa ja ylipäätään se, että päähine sopii omaan persoonaasi ja kuvastaa sinua suunnittelijana!

LAB Ammattikorkeakoulu, Lahti

2. Suunnittele talvipyöräilyasu

Suunnittele toimiva ja lajiin sopiva asukokonaisuus talvipyöräilyyn. Huomioi olosuhteet ja niiden mukaiset asusteet (päähine, hanskat, kengät, jne.) Piirrä asu pyöräilijän päälle edestä ja takaa niin, että yksityiskohdat erottuvat. Kerro lyhyesti (max. 100 sanaa), miten olosuhteet ovat vaikuttaneet suunnitteluun ja esimerkiksi materiaalivalintoihin.

Toteutus:

käsin piirtäen, tekniikka vapaa, A3-paperi pystysuoraan (piirrokset vierekkäin), teksti saman paperin etupuolella selkeällä käsialalla

Arviointiperusteet:

käyttäjälähtöisyys, lajin ja olosuhteiden ymmärtäminen, mittasuhteet, kuvallinen ja sanallinen ilmaisu

Opettaja Juhan kommentit

Tehtävässä pyydetään suunnittelemaan talvipyöräilyasu edestä ja takaa! Sen lisäksi tulee kirjoittaa max 100 sanan teksti, jossa kertoo miten talviolosuhteet ovat vaikuttaneet suunnitteluun. Jos laji ei ole ennestään tuttu kannattaa tehtävän tekeminen aloittaa tutustumalla lajiin. Lisäksi tehtävässä korostetaan, että vaatteen yksityiskohtien tulee olla näkyvissä. Lajiin tutustuessa kannattaa siis kiinnittää erityistä huomiota vaatteiden yksityiskohtiin, vetoketjuihin, taskuihin, nappeihin, hihansuihin sekä kauluksiin. Vastaavanlaisia yksityiskohtia voi hyödyntää myös oman työn apuna. Yksityiskohtia voi kuitenkin hieman muuttaa esimerkiksi väriä, muotoa tai kokoa vaihtamalla.

Tuo asuun myös rohkeasti omaa tyyliä! Monissa urheiluasuissa esimerkiksi kuosi on yksi tapa, jolla asuun voi tuoda persoonaa lisää, jolloin vaatteen muodossa voi keskittyä funktionaalisuuteen.

Ota vaikutteita myös muista talviurheilulajeista, joissa pukeutumisella on suuri rooli kuten hiihto tai jääkiekko. Arviointiperusteissa korostetaan käyttäjälähtöisyyttä, mittasuhteita sekä olosuhteiden ymmärtämistä. Kuvallisessa esityksessä kiinnitä huomiota hyvään materiaalin ja vaatteen muodon esittämiseen, sekä siihen miten esimerkiksi mahdolliset toppaukset vaikuttavat vaatteen siluettiin. Tekstissä kannattaa kirjoittaa sellaisista asioista, jotka eivät käy suoraan kuvasta ilmi.

3. Suunnittele tekstiiliin pintakuvio ja tuote

Käytä inspiraationa lempimusiikkiasi. Piirrä ja maalaa käsin kuviollinen pinta, joka kuvastaa yhden lempimusiikkikappaleesi luomaa tunnelmaa. Kerro kappaleen esittäjän ja kappaleen nimi. Suunnittele ja piirrä erilliselle paperille jokin tuote, jossa näkyy oikeassa mittakaavassa, miten suunnittelemaasi kuviollista tekstiiliä voisi käyttää. Tuote vapaavalintainen.

Toteutus:

Käsin piirtäen, tekniikka vapaa, kaksi A3-paperia pystysuoraan; toiselle koko paperin peittävä kuvio ja toiselle tuote, jossa olet käyttänyt suunnittelemaasi tekstiiliä.

Arviointiperusteet:

Sommittelu, värinkäyttö, inspiraation käyttö, kuvallinen ilmaisu

Opettaja Juhan kommentit

Tehtävässä testataan taitoja pintakuvioinnin suunnittelijana! Toisaalta tehtävä testaa myös sitä, miten taidokkaasti osaa esittää pintakuvioinnin kolmiulotteisessa tuotteessa. Oman suosikkibiisin kautta inspiroituminen tuntuu luontevalta! Tehtävässä on hyvin vapaa piirrustus/maalaustekniikka. Tehtävässä ei pyydetä tekemään välttämättä täysin jatkuvaa kuviointia eli voi päättää haluaako tehdä kuosimaisen toistuvan pinnan vai kuvion, jossa ei ole toisteisuus teknisesti niin läsnä. Tehtävää voi lähestyä alkuun vain piirtämällä ja maalaamalla erilaisia kuvioita hyvin vapaasti. Luonnosten pohjalta voi valita muutamia kiinnostavia kuvioita ja lähteä hyödyntämään niitä. Tehtävää voi lähestyä esimerkiksi rytmin tai tunnelman kautta. Millainen rytmi musiikissa on tai millainen tunnelma on ja miten tunnelma esimerkiksi vaihtuu kappaleen aikana?

Arviointiperusteissa painotetaan sommittelua, värin käyttöä ja työn ilmaisullisuutta. Mieti siis millainen sommittelu näyttäisi kiinnostavalta ja toisi sinun ideaasi parhaiten esiin! Miten käytät värejä ja toisaalta, miten tuot biisiä esiin työn kautta? Tehtävä on hyvin vapaa, joten kannattaa päästää luovuus valloilleen!

4. Suunnittele mallisto

Suomalainen elokuvatähti, Krista Kosonen, on Oscar-ehdokkaana Hollywoodissa. Hän edustaa viidessä erilaisessa tilaisuudessa: juhlagaalan punaisella matolla, kahdessa cocktail-tilaisuudessa ja antaa päiväsaikaan haastatteluita lehdistölle. Lisäksi hän matkustaa lentäen Suomesta Hollywoodiin. Hän on kiinnostunut muodista ja haluaa erottua edukseen lempisuunnittelijansa (sinun) asuissa.

Suunnittele näyttelijälle 6 asukokonaisuuden yhtenäinen mallisto viiteen eri tilaisuuteen: juhlagaala, kaksi cocktail-tilaisuutta, kaksi haastattelua ja matka-asu. Malliston tuotteissa näkyy sinun kädenjälkesi ja tyylisi, mutta olet analysoinut ja huomioinut myös elokuvatähden tarpeita pukeutua erilaisiin tilaisuuksiin tai tilanteeseen. Suunnittele myös asusteet.

Mieti kiertueen luonnetta ja vaatimuksia ja huomioi ne materiaalien, värien ja yksityiskohtien valinnoissa ja muotoilussa.

Toteutus: 6 x A3-paperi pystysuoraan, yksi asukokonaisuus per paperi edestä ja takaa ihmisen päälle piirrettynä, piirrä ja maalaa/väritä kuvat käsin, tekniikka vapaa.

Arviointiperusteet: käyttäjä- ja tilanneymmärrys, mallistoajattelu, näyttävyys, visuaalinen tyylitaju, piirustustaito

Opettaja Juhan kommentit

Erilaisten asiakastöiden suunnittelu on toistunut jo parina vuonna. Tehtävässä on tärkeä tutustua asiakkaan eli tässä tapauksessa Krista Kososen tyyliin. Kerää kuvia Kososen tyylistä ja mieti mitkä ovat sellaisia hänen tyylinsä kulmakiviä, joista olet itsekin innostunut. Voit myös pohtia millaista elokuvaa Kosonen on ollut tekemässä ja ottaa siitä vaikutteita asuihin. Ota huomioon eri tilanteet, joihin asuja pyydetään suunnittelemaan: juhlagaalan punaisella matolla, kahdessa cocktail-tilaisuudessa ja antaa päiväsaikaan haastatteluita lehdistölle. Lisäksi hän matkustaa lentäen Suomesta Hollywoodiin. Tutki myös yleisesti millaisia asuja elokuvatähdet käyttävät kyseisissä tilanteissa ja hyödynnä materiaalia inspiraationa asujen mittasuhteisiin. Stylistit kuten Law Roach pukevat paljon julkisuuden henkilöitä. Stylistien haastatteluista voi saada lisää inspiraatiota tehtävään. Ota asiakkaan tyyli huomioon ja tuo siihen lisäksi omaa suunnitteluidentiteettiäsi.

Arviointikriteereissä painotetaan ymmärrystä Kososen omasta tyylistä sekä malliston yhteneväisyyttä eli kaikkien asujen välillä on hyvä olla jokin punainen lanka. Asuilla voi myös rakentaa tarinaa, joka nivoutuu hienoksi kokonaisuudeksi! Luo eroja tilaisuuksien asujen välille vaatteiden mittasuhteilla ja koristeellisuudella.

LAB Ammattikorkeakoulu, Lahti

Luovien alojen hakukohteet ja Ennakkotehtävät 2025

LAB Ammattikorkeakoulun lisäksi moni muu taidealojen hakukohde sisältää valintaa karsivat ennakkotehtävät. Tarjoammekin useista näistä yksilöidyt analyysit helpottamaan tehtävien tekoa! Klikkaa alta itsesi muiden hakukohteiden tietoihin, sekä vuoden 2025 analyyseihin